Festivalul roşiilor din Columbia

Încă din anul 2005, în Columbia are loc, în fiecare vară, festivalul roşiilor sau, cum îl numesc localnicii, “Tomatina”. Eevnimentul este organizat de Big Canoe, un grup Columbian, care încearcă să educe oamenii în ceea ce priveşte agricultura urbană şi să le cultive respectul faţă de fructele şi legumele crescute în mod natural. Intrarea este liberă, iar cei care se lasă îmbiaţi de mirosul de roşii proastete, au posibilitatea de a gusta din produsele făcute din roşii, care sunt întinse de-a lungul unei mese mari, aflată chiar în miezul acţiunii.
Legumele provin de la localnici care cultivă roşii, precum şi direct din grădinile Big Canoe. A devenit o tradiţie deja ca multe dintre roşiile folosite să vină din partea lui Tony Speichinger, a cărui grădină de roşii există de aproximativ 40 de ani.

Nu numai roşii pot degusta cetăţenii, ci şi fructe crescute de localnici, alte legume, ouă proaspete, lapte, tot felul de bunătăţi gătite în cuptoarele columbienilor şi pot, de asemenea, admira şi mirosi florile în mii de culori aduse de aceştia special pentru eveniment.
Pe lângă activităţile de degustare, oamenii pot asculta muzică şi pot beneficia de o serie de sfaturi din partea specialiştilor, referitor la cultivarea roşiilor, precum şi a multor alte legume.
Cea mai atractivă parte a evenimentului rămâne, se pare, binecunoscuta bătaie cu roşii, care pentru localnici nu reprezintă doar o ocazie de a te razbuna pe cei care ţi-au făcut zile fripte de-a lungul anului, ci în primul rând, înseamnă o modalitate unică de a sărbători în cinstea roadelor, a recoltei pământului. Şi ... până la urma urmei, un pic de suc natural de roşii nu poate face rău la ten, nu-i aşa?
Anul acesta la festival
În această vară a avut loc cea de-a patra ediţie a festivalului “Tomatina”, care s-a ţinut pe un teren de fotbal din localitatea Sutamarchan, după cum relatează EPA.

Sute de columbieni s-au înghesuit la festival, unde nu mai puţin de 15 tone de roşii au fost strivite în timpul bătăii cu tomate. Câteva persoane au suferit răni uşoare şi au avut nevoie de îngrijiri din partea personalului medical, care, din fericire, era pe poziţie.
Cât de bune sunt roşiile?
Interesându-mă în stânga şi în dreapta, ca să mă asigur că nu sărbătoresc degeaba columbienii an de an în cinstea roşiilor, am aflat o mulţime de lucruri interesante despre aceste legume :
1. roşiile au fost cultivate pentru prima dată de către azteci şi incaşi ;
2. exploratorii ce se întorceau din Mexic au introdus roşia în Europa ;
3. francezii au numit-o "mărul iubirii," iar germanii "mărul paradisului";
4. este verişoară cu vânăta, cu piperul roşu, dar şi cu cartoful ;
5. există peste 10000 de varietăţi de roşii ;
6. roşiile reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi vitali pentru organismul nostru, cum ar fi vitamina A, vitamina C şi licopenul ;
7. tomatele, dacă sunt consumate cu regularitate, pot preveni apariţia cancerului şi a altor boli grave;
8. roşiile conservate pot fi mult mai nutritive decât cele proaspete, deoarece acestea sunt selecţionate când sunt coapte şi procesate într-o manieră prin care li se conservă toate beneficiile.
Concluzia? Dacă nu avem parte de un festival atât de minunat în fiecare an, precum au columbienii, haideţi măcar să încercăm să ne bucurăm de gustul unic al acestei legume cel puţin o dată pe săptămână.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.